KURBAN KESİMİ VE NİYET

       Kurban kesileceği yere eziyet edilmeden götürülmelidir. Diğer hayvanların gözleri önünde kesilmemeli, bıçak keskin olmalıdır.

       Kurbanın baş tarafı solumuza gelecek şekilde öne alınıp, kıbleye karşı durulur. Bir elle hayvanın sol ön ayağı, diğer elle de sol arka ayağı tutulur. Tutulan ayakları yerden keserken, hayvan şiddetle yere düşmemesi için gövdesi dizlere bindirilerek hafifçe indirilir.

       İki ön ayağı dirseklerden arkaya doğru bükülür. Sol (altta kalan) arka ayağı getirilip, bu iki ön ayağın arasına konur. Sonra canı acıtılmayacak şekilde bağlanır. Sağ arka ayak (üstte kalan) serbest bırakılır.

       Üç defa " Allahü ekber, Allahü ekber. Lailahe illaahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahilhamd " diye tekbir alınır.

       Şöyle niyet edilir: " Ya Rabbi, şu vücudum sana karşı okadar hata, o kadar isyan etti ki, affedilebilmem için bu vücudu sana kurban etmem gerekiyor. Fakat şeriatınla insan kurban etmeyi haram kıldığından vücuduma bedel olarak bu hayvanı kesiyorum, kabul eyle Ya Rabbi!... " Besmele çekilir. Kurban sahibinin çekmesi yetmez, kesen de " Bismillahi Allahü Ekber " demelidir.

       Elinden geliyorsa kurban sahibi kesmelidir. Değilse münasip gördüğü bir müslümana vekalet verip, kestirebilir. Kesilirken kurbanına bakar, şahit olur.

      Hayvanın boğazında kesilecek dört mühim damar vardır. Bunlar boynun iki yanında, iki kan damarı ve boynun tam ortasından geçen yemek ve nefes borularıdır. Boğazlamak nefes borusu, yemek borusu ve bunların yanlarında bulunan iki damarın kesilmesiyle yapılır. Bıçak boyun kemiğinin içindeki omuriliği kesecek kadar aşağı indirilmeyip bir müddet beklenir. Kan iyice boşandıktan ve kurbanda hareket kesildikten sonra boyun kemiği içindeki ilik kesilir.

       Daha sonra Allah rızası için iki rek'at teşekkür namazı kılınır. Namazın 1.rek'atında " Fatiha " dan sonra " İnna a tayna ", 2. rek'atında da " İhlas-ı Şerif:Kul hüvallahu ehad " okunur.